Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
0,0  s DPH
  • Zobrazit

Recepty zdravé výživy

22.10.2014
Zdravé a kvalitní recepty.

 

CELOZRNNÉ SUŠENKY S CHIA SEMÍNKY

  • 200g mouky celozrné pšeničné jemné
  • 50g mouky bílé pšeničné
  • 100g škrobu kukuřičného
  • 50g otrub pšeničných
  • 5g kypřicího prášku(vinný kámen)
  • 1-2 lžíce odtučněného kakaa
  • 1-2 lžíce chia semínek
  • suché položky smícháme

  • Do hrnce dáme :
  • 50g vody(4lžíce)
  • 50g soj.smetany nebo mléka(4lžíce)
  • 100g oleje(použila jsem rýžový)
  • 100g kukuřičného sirupu
  • 100g třtinového cukrů


vše mírně přihřejeme aby se rozpustil kuk.sirup

Smícháme suché položky s tekutými(vznikne teplá hmota), přidáme 1 vejce a umícháme. Vytváříme sušenky, nejlépe na malé kuličky které vidličkou rozplácneme anebo plníme do lisu na výrobu sušenek. Pokládáme na nevymazaný plech.Pečeme 4- 5min.při teplotě 180° C a pak asi 10min dosušujeme na 150°C. Pozor na připálení. Po upečení ihned opatrně sušenky špachli oddělíme od plechu a necháme vychladnout









Celozrnné sušenky Darinky



  • 2vejce
  • 1 máslo
  • 1 hrnek cukru(třtinový)
  • 1 hrnek kefíru nebo kyšky
  • 2 hrnky mouky pšeničné celozrnné nebo(1 hrnek celozrnné a 1 hrnek polohrubé mouky)
  • 1hrnek ovesných vloček
  • 1hrnek nakrájených ořechů nebo mandlí
  • 1hrnek různých semínek(sezam, slunečnice, len, atd..)
  • 1lžička sody
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
  • trošku soli
Z těsta děláme hromádky a pečeme.




Karbenátky z pohanky a čočky




  • 0,5 hrnku pohanky lámanky
  • 0,5 hrnku čočky
  • 1 tofu uzené
  • 2 lžíce ovesných otrub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce suš. droždí(TEBI)
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • vegeta, sůl
  • mouka , vejce, strouhanka – na trojobal

 
První uvaříme čočku a při dovařování čočky přidáme pohanku. Malou chvíli povaříme a necháme dojít pod pokličkou. Cibuli osmažíme na oleji..Všechny ingredience smícháme dohromady,nakonec ochutíme vegetou a soli. Necháme uležet klidně do druhého dne. Pak tvoříme karbenátky které obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaši nebo i k omáčce s knedlíkem.



Datlové kuličky s kešu





Datle bez pecek nahřejeme na plechu v troubě, 50-100° asi 2-4min. Pozor na teplotu trouby, raději začínáme od menší teploty. Datle když se zahřeji tak měknou(pokud je teplota vysoká tak se datle připaluji a tvrdnou, a to nechceme). Teplé až horké datle ručním mixerem trochu rozmělníme(můžeme i rukou ale jsou dost teplé a přírozeně lepkavé). Pak přidám libovolné množství kešu oříšku a za tepla dělám kuličky. Kešu můžeme nahradit jinými oříšky ńebo rozinkami, brusinkami, čokoládou...na co máme zrovna chuť. Tyto kuličky nám vydrží docela dlouho ale pokud bychom přidali do teplých datli trošku vody tak bychom je museli rychleji spotřebovat - uchovávat v lednici a snít do 3dnů. Datlové kuličky bez vody nemusíme uchovávat v lednici. Uchovávam je v krabičce s víčkem.



Polévka zeleninová s červenou čočkou(rychlá)



  • 1l  vody
  • ½ hrnku červené čočky loupané
  • 4   střední brambory
  • 2   mrkve
  • 1ks bujón zeleninový Wúrzl
  • 1   malá cibule
  • 1lžíce ječných vloček
  •    kousek celeru
  •    vegeta (solčanka)
  •    koření do polévky(petrželka, nebo majoránka, může být i bazalka -  dle vaši chuti)

Do vroucí vody dáme vše najednou a vaříme asi 20min. Dle chuti dolijeme vodu a osolíme vegetou. Červenou čočku můžeme přidat do každé zeleninové polévky.
 



Celozrnná vánočka bez vajec




  • 300g mouka hladká
  • 100g mouka pohanková (nebo špaldová hladká)
  • 100g mouka pšeničná celozrná (hladká)
  • 1 lžíce mouky sojové (pudr)
  • 1 lžíce pšeničných otrub
  • 70g cukru třtinového
  • 100g oleje z hroznových semínek (můžeme dát jakýkoli)
  • 250 ml špaldového nápoje (můžeme použít jakékoliv mléko nebo i vodu)
  • cukr vanilkový (s Bourbon vanilkou)
  • rozinky, brusinky
  • 1lžička soli
  • 30g droždí(na kvásek smíchat s trochou cukru a mouky a nechat vykynout v teple – 5min.)

Těsto můžeme umíchat v pekárně. Necháme vykynout, klidně i 4hod. Pak pleteme vánočku nebo uděláme mazanec a potřeme vodou,posypeme plátky pekanových ořechů. Pečeme asi 45min při 170°C.





 

Vegetariánská náplň do tortily




  • cibule
  • olej olivový
  • sojový granulát(uvařený ve vodě se soli a přelitý studenou vodou - vodu z granulátu vymačkat)
  • goody foody nakrájený na malé kostky(vegetarianské maso, když nemáme nemusí být)
  • fazole červené, uvařené
  • Smacker mexický(nastrouhaný na malé nudličky, je pikantní, koupený ve Zdravé výživě,výrobek z bílku)
  • arabské koření
  • sůl nebo vegeta, popřípadě sojová omáčka

Na oleji zpěníme nakrájenou na drobno cibuli a pak ostatní položky přidáme, chvíli podusíme, můžeme přidat malinko vody ať je nádivka vláčná, dochutíme vegetou  nebo soj. omáčkou. Placky tortily předem nahřeju na teflonové pánvi pod pokličkou ať změknou. Náplň dáme na placku a zapečeme. Po zabalení tortily chvíli zapečeme v toustovači. 

Do tortil můžeme dát i zeleninu, rajče, zelí, okurky,zálivku s cizrny a sezamu(rozředěný humus),nebo zálivku sojáneza s jogurtem .. nápadům se meze nekladou..pokud dávám zálivku balím teplou tortilu s jedním otevřeným koncem a již v toustovači nezapékám.




Mrkvový koláč s ořechy




  • 230g mouky špaldové jemné
  • 600g mrkve nastrouhané(jemně)
  • 280g vlašských ořechů(nasekané nebo nastrouhané)
  • 125g mandlí loupaných (nasekaných jemně)
  • 400g třtinového cukrů
  • 350ml oleje
  • 4 vejce(nejlépe domácí nebo BIO)
  • 8g kypřicího prášku bez fosfátu
  • 5g skořice
  • špetka soli
Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem, pak vmíchejte vše ostatní. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme asi 40 min při 180°C. Na upečený koláč můžete dát zakysanou smetanu nebo polít vanilkovým dezertem.




Chléb s žitným kváskem a ořechy(domácí pekárna)





  • 300ml vody vlažné
  • 150g mouky špaldové celozrnné jemné
  • 150g mouky pšeničné celozrnné jemné
  • 200g mouky pšeničné hladké bílé
  • 15g soli
  • 1lžička cukru
  • žitný kvásek*a můžeme přidat ¼ lžičky sušeného droždí
  • vlašské ořechy (nebo kmín drcený a lněné semínko nebo smažená cibulka,záleží na co máme chuť...)

Pokud je těsto při hnětení husté, přidáme vodu nebo naopak, přidáme mouku.

 

Žitný kvásek:

Kvásek (odložený 2lžíce)­+ 200g mouky žitné, vlažná převařená voda – zamíchat(hustá kaše), přikrýt utěrkou a nechat kynout(v1l nádobě) asi 6 hodin při pokojové teplotě.

Pak odebereme 2 lžíce kvásku na další použití do malé skleničky s víčkem a dáme do lednice. Kvásek v lednici vydrží max.5 dní. Zbytek kvásku dáme do těsta.

Při pečení dalšího chleba postup opakujte.


 

 

 


 


 

 


 

 


 


 





KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody
Akční nabídka
Nejprodávanější

FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Provozovatel: VEGA PROVITA s.r.o., tř. T.G.Masaryka 1131, Frýdek - Místek, 738 01

JavaScript musí být povolen