Hurá škola volá aneb připravte dětem svačinku
S nástupem nového školního roku začínají dětem i rodičům povinnosti. O prázdninách mnoho z nás neřeší stravování dětí. Jezdí se na výlety, často jsou svačiny i vynechány, protože se vstává později, či jsou děti u babiček, na táborech a tam je o ně postaráno.
Nyní ale mnoho z rodičů stojí před otázkou, zda svému dítěti dopřát zdravou svačinku, nebo mu, což je samozřejmě rychlejší a pohodlnější, koupit něco v obchodě. Dětem to chutná, jsou pak spokojené, ale pokud jim dopřejeme den co den nějakou kupovanou sušenku či koblihu, croisant s čokoládou, zkusme se někdy zamyslet, kolik cukru v průběhu celého dne do sebe dítě dostane. Často nezůstává jen u sladké svačinky, dítě má doma ráno chlebík či rohlík s nuttelou, někdy se to sejde i se sladkým obědem doma, nebo ve školní jídelně a večer zjistíme, že naše ratolest nemůže usnout, protože je plná energie z přijatého množství cukru.
Stravování našich dětí jde ruku v ruce také s psychikou, aktivitou a náladou. Pokud nepřijímají pestrou vyváženou stravu, mohou být podrážděné, agresivní a hyperaktivní. Naše děti jsou pro nás to nejvíc, milujeme je, a proto bychom jim měli v jejich mladém životě dopřát co nejvíce dobrých příkladů a také jim poskytnout co nejlepší a nejkvalitnější stravování.
Nejlepší svačina je ta domácí, připravena s láskou. Samozřejmě nejsme supermatky, a pokud nastane situace, kdy musíme sáhnout po kupované svačince, je důležité si pozorně přečíst složení. Místo přeslazené sušenky koupit tu méně sladkou a k tomu přidat třeba zeleninu, ovoce nebo oříšky. Kombinovat tak, aby byly zastoupeny všechny tři důležité složky: bílkoviny, tuky a sacharidy.
Je dobré také dobré být na tuto situaci připraven, aby nevznikaly stresové situace, že 5 minut před odchodem do školy nemají svačinu. Musíme si zvolit dle svých možností, zda budeme svačinu připravovat ráno, či večer den předem. Každá z nás má jiné časové možnosti. Samozřejmě je nejlepší chystat ráno, aby bylo vše čerstvé. Někdy to ale není organizačně možné, a proto když chystáme jídlo den předem, musíme dbát na to, aby bylo umístěno do lednice, pokud se jedná o jídlo, které by se mohlo zkazit. Naopak pokud přichystáte bábovku či pečené sušenky, nechte je při pokojové teplotě, aby v lednici nenavlhly.
Začněte se svačinkami pokud možno už u prvňáčků, zapojujte je do přípravy jídla, dejte jim vybrat ze dvou alternativ jídla, aby měli možnost volby, ale zároveň vy řídíte to, co jim nabízíte. Kupte nějakou hezkou krabičku s obrázkem, zde také pozor na výběr materiálu, na trhu je dnes velký výběr. A protože ji bude vaše dítě nosit den co den je potřeba, aby krabička byla kvalitní bez škodlivých látek. Pro starší děti vyberte už naopak krabičku dospělejší bez obrázků, aby se s ní cítilo dobře a nestydělo se za ni.
Tipy na sladké svačinky:
- Jogurt s ovocem a domácí granolou
- Domácí flapjack z ovesných vloček a ovoce
- Banánový chlebíček a oříšky
- Ovocný salátek a sušenka (cookies)
- Borůvkový koláč s tvarohem
- Ovocné smoothie s jogurtem
- Bábovka s kousky hořké čokolády a ovoce
- Brownies s čokoládou a ovoce
- Muffiny s malinami a borůvkami
- Banánové lívanečky s jogurtem a ovocem
- Mugcake s ovocem a oříšky
- Mrkvovo jablečný salát či pyré s cookies
Tipy na slané svačinky:
- Celozrnný toust s tuňákovou pomazánkou
- Celozrnný toust se sýrem a ředkvičkou (u připravovaných toustíků je mnoho variant pomazánek, můžete tedy střídat dle potřeby)
- Tortilla s Cottage sýrem, bylinkami a paprikou
- Omeletka s hráškem a sýrem
- Pomazánka s čerstvým sýrem a avokádem
- Krekry či pečivo s ředkvičkovou nebo mrkvovou pomazánkou
- Falafel s bylinkou, dipem a zeleninou
- Slaný koláč se špenátem a žampiony
Recepty
Muffiny s borůvkami a malinami
Do přípravy tohoto jídla můžeme krásně zapojit i dítko. Připravíme si suroviny na těsto na 12 muffinů:
- 250 g hladké mouky (špaldové, pšeničné);
- 80 g třtinového cukru;
- 2 lžičky vanilkového cukru;
- 2 vejce;
- 200 ml mléka;
- 85 g rozpuštěného másla;
- 2 lžičky kypřící prášku bez fosfátů;
- špetka soli;
- lžička skořice nebo perníkového koření (nemusí být).
Všechny suroviny smícháme dohromady, vznikne nám těsto, které je hustší konzistence. Připravíme si maliny a kanadské borůvky (mohou být i mražené). Všech 12 formiček nejprve naplníme do poloviny, poté mohou děti do každého košíčku přidat borůvku a malinu a doplníme těstem pod okraj. Neplníme příliš, aby nám nevyteklo. Zde spíš vyzkoušet, jaká výška se vám osvědčí.
Můžeme ještě na závěr posypat strouhanou hořkou čokoládou nebo mandlovými plátky.
Pečeme v troubě cca 20 - 25 minut na 180°C.
Tvarohová pomazánka s tuňákem (recept je na cca 4 porce)
Do misky si připravíme:
- 250 g polotučného či tučného tvarohu ve vaničce;
- 1 plechovka (cca 150 g) tuňáka ve vlastní šťávě;
- pár kapek citronové šťávy;
- jarní cibulka;
- bylinkové koření;
- sůl;
- pepř;
- 1 lžička hořčice (nemusí být).
Všechny ingredience smícháme, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, okořeníme dle chuti a pokapeme šťávou z citronu.
Celozrnná tortilla s cottage sýrem a paprikou
Tortillu zlehka opečeme na sucho na pánvi, mezitím si připravíme 2 lžíce cottage sýra, nadrobno nakrájenou hrst baby špenátu a červenou nebo žlutou papriku. Přidáme bylinkové koření a můžeme přidat i trochu paprikového koření. Směs promícháme a umístíme na tortilu. Poté opatrně zarolujeme, přičemž se snažíme utahovat, aby se tortilla nerozmotávala. Můžeme překrojit na půl, aby se lépe dítěti držela.
Pomazánka s čerstvým sýrem a avokádem
Do mixeru rozpůlíme 1 velké avokádo a 1 balení sýru typu Palouček či Lučina. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, koření a cca 3 kousky sušených rajčat. Rozmixujeme a dochutíme pepřem a solí dle potřeby. Můžeme dát dětem do krabičky s nakrájenou zeleninou a krekry či s opečeným pečivem.